A több mint 600 évvel ezelőtt épült Okinawa Shuri-kastélya megviselte a második világháborús robbantások és a pusztító 2019-es tűzvész. Ezért marad a japán sziget ikonikus szimbóluma.

A 14. században épült Okinawában, a Ryukyu Királyság királyi rezidenciájaként és tevékenységének központjaként kialakított Shuri kastély számos pusztítást szenvedett el. Még az Egyesült Államok katonai támadásai sem az okinawai csata, sem pedig a 2019-es pusztító tűz hatására nem ronthatja össze ezt a történelmi struktúrát.

Ma fontos világörökségi helyszínként és Okinawan büszkeségének jelentős szimbólumaként szerepel.

Okinawa világörökség része

A történelmi hely rendszeresen mintegy kétmillió turistát vonz a szigetre.

A Shuri-kastély felépítése és felépítése meglehetősen eltér a Japán területén található más ősi kastélyoktól. Például a sárkányfigurák, valamint a falakba ágyazott arany- és vörösfröccsök jelzik a sziget történelmét a szomszédos Kínával.

A burjánzó komplexum belsejében épült Shuri kastély - vagy a Shurijo kastélypark - különböző korszakokban épített belső és külső falrétegeket tartalmaz. A külső fal a 15. századra, a belső fal pedig a 16. század közepére nyúlik vissza.

A kastélynak három külön területe van: a lakóhelyiségek, a központi igazgatási terület és az ünnepi területek. A lakóhelyiségeket a Ryukyu Királyság uralkodó családja foglalta el 1429 és 1879 között.

A kastély főterme korábban a terület központi épülete ( Seiden ) volt. Erősen őrzött volt, és a domb tetején, több kapuzatos bejáraton túl található. Az Una Plaza vagy a nagyterem előtti udvar csak a királyiak és a nemesi királyság tagjai számára volt elérhető.

A Shuri kastélyban számos építészeti látványosság található. Közülük a Kinjocho Ishidatamimichi, egy gyönyörű kőút, amely kígyózik a fa ligetében. További figyelemre méltó helyek a Shurei-mon kapu, amelyet Sho Sei király épített a 16. század elején, és Sonohyan Utaki Ishimon, a szent liget kőkapu bejárata.

A kastély hihetetlenül fennmaradt több mint 500 éve. De története során némi kárt tapasztalt, különösen az Egyesült Államok katonai bombázásai miatt a második világháború alatt.

 

Több mint 500 éves történelem az Okinawa-kastélyban

Ez a légi kép a Shuri kastélyt mutatja, miután a történelmi helyszínen 2019 októberében tűz tört fel.

A Shuri-kastély története beilleszkedik az imperialista történelembe Okinawa-sziget és Japán között, amely 1879-ben a Ryukyu-szigeteket feudális tartományába csatolta. Azelőtt Shuri Okinawa fővárosa volt. Most a város Naha része, Japán Okinawa prefektúrájának új fővárosa.

Nem világos, hogy pontosan mikor folyt a Shuri-kastély építése. A történészek valamikor a Sanzan-korszakban (1322–1429) helyezik el, amely átfedésben van a Gusuku-periódussal (1187–1429), amikor az erődök ( gusuku ) általánosan megtalálhatók a régióban.

Mielőtt Japán területévé vált, a Rjukjuk királyság virágzott. Okinawa szigetterülete egyetlen nemzetként egyesült, amelyet Sho Hashi király irányított az első Sho-dinasztia idején. A királyság kereskedéseket folytatott és diplomáciákat épített olyan országokkal, mint Kína, Japán, Korea és számos délkelet-ázsiai szervezet. A Shuri kastély a királyság politikai és gazdasági növekedésének epicentruma lett .

Miután a japánok 1879-ben átvették a Ryukyu-szigeteket, a várat 1884-től kezdve a japán császári hadsereg kaszárnyaként használták. Ebben az időszakban számos alagutat és barlangot ástak a szerkezet alá. A hadsereg 1896-ban hagyta el a várat.

Shuri City 1908-ban vásárolta vissza a kastélyt a japán kormánytól. Később a Shuri kastély főtermét az állam 1925-ben nemzeti kincsnek (kokuhó) jelölte ki.

A Suri vár az évszázadok során legalább öt alkalommal szenvedett súlyos károkat. Leginkább az okinawai csatában pusztult el a második világháború alatt. A japán katonai parancsnokság ismét elfoglalta az ősi kastély alagsorát, ahol 1945 májusában visszatartották az amerikai csapatokat, így a kastély célpont lett. Május 25-én az USS Mississippi csatahajó három napig megtámadta , és május 27-én megégett. A Shuri vár megmentésére irányuló rehabilitációs erőfeszítések komolyan megkezdődtek az 1945-ös második világháború végét követően.

1950-ben a Ryukyus Egyetem a vár helyén létesítette campusát, ahol 1975-ig tartózkodott.

Eközben a japán hatóságok szigorú irányelveket vezettek be a megrongálódott várszerkezetek kijavítására és a nevezetesség eredeti fa és Ryukyuan mészkőanyagának védelmére. A mérföldkőnek számító alkatrészek egyike sem marad eredeti helyén. Az ásatások során talált épületek maradványai megmaradtak a föld alatt.

A Shuri-kastély 1992-ben nyílt meg újra nemzeti parkként. Nyolc évvel később a tisztviselők az eredeti várromot a Világörökség részévé nyilvánították.

"A várak romjai, a megemelt helyszíneken, bizonyítékot szolgáltatnak a társadalmi szerkezetre az adott időszak nagy részében" - jegyzi meg az UNESCO a Világörökség részét képező webhelyről ", míg a szent helyek néma tanúbizonyságot adnak egy ritka túlélésről. a vallás ősi formája a modern korig. "

A shuri vallási helyek jelentősége továbbra is rejtélyes, de úgy tűnik, hogy az őket építő emberek Japán hagyományos sintó hiedelmeihez hasonló hitet követtek.

Sajnos a helyreállított kastély még mindig egy újabb pusztító fenyegetéssel nézett szembe.

 

A Shuri kastély tűzvésze 2019

A Shuri-kastély újból megnyílt a nyilvánosság előtt az utolsó tűzvész miatt, amely 2019 októberében elpusztította a nevezetességet.

A kastély fennmaradása a kormányzati hatalmi harcok és a háború pusztításai révén nem ért véget a történelemben. 2019 októberében katasztrofális tűz pusztította el a Shuri várkomplexum egyharmadát. A lángok öt épületet égettek el, köztük a kastély főtermét.

A városi tisztviselők szerint ekkor még nem volt sprinkler a kastélyban. Ez valószínűleg megőrizte a nevezetesség történelmi integritását. A főépület teteje alá azonban néhány sprinkler került. Úgy gondolják, hogy az elektromos rendszer problémája okozta a lángot.

A tűz néhány hónappal egy hasonló pusztító tűz után következett be a történelmi Notre Dame-on, Párizsban, Franciaországban. Ez az eset arra késztette a japán tisztviselőket, hogy vizsgálják felül a tűzhelyi protokollokat a történelmi helyeiken. Csak akkor kezdték el megfontolni a Shuri-kastélyt, amikor a tűz megtörtént.

Az eset rombolta Okinawans-t. A kastély Okinawan leleteinek és történelmének gazdag forrása évszázadokon át. Mikiko Shiroma, a Naha polgármestere szerint "nagyon sokkolta" a tűz.

"Úgy érzem, mintha elveszítettük volna a jelképünket" - mondta Shiroma polgármester a sajtónak.

A világörökség részét képező rehabilitációs erőfeszítések hírességek adományait és nyilvános közösségi finanszírozási kampányokat indítottak el. Ez a támogatás emelt több mint 290 millió jen, vagy közel 300 millió $, hogy segítse újjáépíteni a sérült mérföldkő.

A szerény javítások 2020 elején kezdődtek. Az újjáépítés a sárkányoszlopokkal kezdődött, amelyek a nagyterem mellett álltak és földig égtek. A kastélypark egyes részei 2020 júniusában nyitották meg újra a nyilvánosságot, hogy a lakók láthassák a helyreállítás folyamatát. A japán kormány azt reméli, hogy a várat 2026-ra teljesen felújítják.

A történelmi szerkezet újabb sikere ellenére úgy tűnik, hogy az emeletes Shuri vár ismét fennmarad.

Írta: Natasha Ishak

 

Top

Honlapunk használatával Ön elfogadja hogy cookie-kat helyezhetünk el az eszközén.